Cukiernik

1. Cukiernik zajmuje się nie tylko wytwarzaniem różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również tworzeniem dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Do zadań zawodowych cukiernika należą także ocena jakości i przydatności surowców oraz prowadzenie dokumentacji związanej z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami. Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają zdolności manualnych oraz plastycznych. Konieczna jest znajomość i umiejętność pracy z różnymi tworzywami dekoracyjnymi. Ważna jest również dbałość o higienę na stanowisku pracy oraz umiejętność jego organizacji zgodnie z wymogami bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii.

2. Informacje dodatkowe

 

3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia

  1. 1. Kwalifikacja  TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych

4. Sylwetka absolwenta 

Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  1. obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
  2. sporządzania półproduktów cukierniczych,
  3. sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych,
  4. dekorowania wyrobów cukierniczych.

5. Cukiernik znajdzie zatrudnienie w:

  1. zakładach przetwórstwa spożywczego – produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
  2. firmach prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni lub w restauracjach, w hotelach,
  3. samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej – otwierając własną cukiernię.

6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:

Nauka zawodu dla cukierników organizowana jest w pracowni cukierniczej wyposażonej w:

  1. piec konwekcyjno-parowy,
  2. piekarniki elektryczne,
  3. szafę chłodniczą,
  4. zmywarkę,
  5. kuchenki elektryczne,
  6. miksery ręczne i blendery,
  7. maszynę wieloczynnościową,
  8. zestawy garnków ze stali nierdzewnej, patelnie, miski do ubijania, formy do wypieku ciast, wykrojniki, trzepaczki, zdobniki do dekoracji, szpatułki, sztućce, wałki, skrobki, tace, pędzle, sita, radełka, tarki,
  9. stolnice,
  10. drobny sprzęt drewniany,
  11. wagi pomiarowe,
  12. termometry do pomiaru temperatury roztworów,
  13. czajnik elektryczny,
  14. zastawę stołową,
  15. patery,
  16. ekspres do kawy ciśnieniowy,
  17. zestawy noży do carvingu,
  18. receptury,
  19. literatura i czasopisma branżowe,
  20. stół cukierniczy,
  21. kuchenkę mikrofalową,
  22. szafę przelotową.