Kucharz

 1.Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów, i półproduktów kulinarnych. Zajmuje się także przechowywaniem żywności, sporządza i ekspediuje potrawy i napoje. Kucharzowi nie są obce metody obróbki termicznej produktów żywieniowych, a najczęściej wykorzystywane z nich to gotowanie, smażenie, duszenie oraz ich pieczenie. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi stworzyć dzieło kulinarne. Kucharz pracujący na stanowisku szefa kuchni kieruje zespołem ludzi pracujących w kuchni. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw. 

2. Informacje dodatkowe:

  1. Uzyskanie dodatkowych uprawnień w ramach realizowanych w szkole kursów: kelnerskiego, baristycznego I i II stopnia oraz kursu carvingu.

3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  1. Kwalifikacja 1: RL.07. Sporządzanie potraw i napojów.

4. Sylwetka absolwenta:

Absolwent kończący szkołę w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  1. przechowywania żywności,
  2. sporządzania potraw i napojów,
  3. wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

5. Kucharz znajdzie zatrudnienie w:

  1. zakładach gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu,
  2. samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej – prowadząc zakłady gastronomiczne lub świadcząc usługi cateringowe.

6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:

  1. stanowiska komputerowe dla nauczyciela i uczniów z dostępem do Internetu,
  2. oprogramowanie biurowe, użytkowe i specjalistyczne,
  3. naczynia kuchenne,
  4. przybory kuchenne,
  5. noże gastronomiczne,
  6. piec konwekcyjno-parowy,
  7. drobny sprzęt kuchenny np. miksery, blendery ręczne, maszynki do mięsa i warzyw,
  8. zmywarka do naczyń,
  9. szafy chłodnicze,
  10. akcesoria stołowe np. sztućce, półmiski stalowe,
  11. szkło i porcelana np. talarze, filiżanki, wazy, dzbanki, szklanki,
  12. akcesoria i urządzenia barowe np. pomocnik barmański,
  13. ekspres wysokociśnieniowy do kawy,
  14. lada barowa,
  15. wózki kelnerskie,
  16. terminal kelnerski MSI z oprogramowaniem do obsługi klienta,
  17. akcesoria i urządzenia cateringowe np. podgrzewacze, warniki, przybory do serwowania.